Historie

Voor het ontstaan van Timmermans moeten we bijna 50 jaar terug in de tijd. Met Kerstmis 1966 was hoogwater in Urmond en Stein door het uittreden van de Maas. Een deel van de oorzaak hiervan waren de bodemdalingen door het winnen van steenkool. De Staatsmijnen verleenden hulp en zochten personeel hiervoor. De inmiddels overleden Piet Timmermans was in het bezit van een vrachtauto en bood, ondernemend als hij was, zijn hulp aan. In opdracht van de Staatsmijnen, nu DSM, ging hij tijdens de Kerstdagen met een paar mensen aan de slag en het bedrijf Timmermans was geboren. Overigens is DSM vandaag de dag nog steeds een van onze grootste klanten.

    

In de eerste jaren werden grond- en sloopwerken verricht voor de Staatsmijnen, gemeenten en een aantal aannemers. Versterkt door een aantal zonen groeide het bedrijf tot een tiental medewerkers in 1980. Vanaf 1980 ging het snel, in 1990 waren er al 35 medewerkers, midden jaren 90 meer dan 90.

Omdat met name DSM overging naar een hogere kwaliteit riolering, HDPE, is Timmermans als eerste aannemer in Limburg in 1987 begonnen met kunsstofleidingsystemen. Eerst met HDPE en polypropyleen, later ook met GRE, een volwand epoxybuis. Later ook roestvrij staal en stalen leidingen.

De eerste draadkraan is al eind jaren 80 aangeschaft. Daarmee zijn begin jaren 90 de eerste heiwerken uitgevoerd. In 1999 is de eerste makelaar machine gekocht, een jaar later een tweede. Met deze machines zijn in Limburg en daarbuiten talrijke berlinerwanden en stalen damwanden geplaatst. Vanzelfsprekend horen bij grondkeringen ook groutankers en de eerste ankermachines werden kort daarna aangeschaft. De overname van KHC, een in groutankers en micropalen gespecialiseerd bedrijf uit Duitsland, volgde. In 2008 waren vaak meer dan 8 ploegen in heel noordwest Europa op pad met hei- en boormachines.

Naast deze specialisaties voerde Timmermans ook grote projecten op de civiele markt uit. Belangrijke wegenbouwprojecten waren de reconstructie van de Valkenburgerweg in Heerlen, het Centrumplan in Heerlerheide, Simpelveld en Vaals.

Traditioneel is Timmermans ook voortdurend actief op het gebied van water. Er zijn talrijke bergbezinkbassins gebouwd en er is bijna geen waterzuivering in Limburg of het Duitse Nordrhein Westfalen waar Timmermans niet heeft gewerkt. De laatste jaren heeft Timmermans ook verschillende havens aangelegd of verbeterd waaronder in Venlo, Stein en Born.

In 2012 heeft TBI Infra alle activa gekocht waarmee de weg open is voor nieuwe mogelijkheden. De lijnen zijn kort en helder, de voorzieningen uitstekend. We maken met genoegen gebruik van alle deskundigheid en faciliteiten die het concern biedt en de samenwerking met de diverse zusterbedrijven.