Inrichting openbare ruimte Maankwartier Heerlen

Projectinformatie

Project Inrichting openbare ruimte Maankwartier Heerlen
Locatie Heerlen
Opdrachtgever Gemeente Heerlen

Timmermans verwerft opdracht voor de inrichting van de openbare ruimte van het Maankwartier te Heerlen

Na een preselectie en daaropvolgend een aanbesteding op basis van EMVI, die succesvol is afgesloten, ontving Timmermans op 15 oktober 2015 de opdracht voor inrichting van de openbare ruimte van het Maankwartier in Heerlen.

Het Maankwartier wordt door velen geprezen en als parel van Heerlen gezien. Anderen zien het project als overbodig. Toch is er belangstelling te over. Alle beschikbare woningen zijn verhuurd en van de woningen die nog te bouwen zijn is al de helft verhuurd, aldus de Michel Huisman, bedenker van het concept.

Timmermans is er van overtuigd dat het project de aanjager wordt van de hele Stationsomgeving.  Het project biedt 6000 manjaren werk, een welkome aanvulling voor toch niet al te best gevulde orderportefeuilles van de bouwbedrijven in de regio. Als het project gereed is, zal dit een enorme aantrekkingskracht voor het hele centrum hebben.

afbeeldingen uitvoering

De uitvoering

De uitvoering is een echte uitdaging. De bestrating ligt tot 6 meter boven het maaiveld. 3 Trappartijen en een hellingbaan vormen de verbinding tussen het maaiveld en het zes meter hoger gelegen Maanplein. De aanvoer van materialen en de werkzaamheden moeten gebeuren tussen het bouwgedruis van aannemer Jongen door. De bussen van Veolia hebben te allen tijde voorrang. Timmermans heeft goede afspraken met Veolia gemaakt. Het openbaar vervoer in Limburg is het web van verbindingen die nauw naar elkaar luisteren. Vertraging van een enkele bus kan lang doorwerken in het web.

De inrichting

Michel Huisman koos veelal voor klassiek uitstralende bouwmaterialen, terwijl de betonplaten op het maaiveld industrieel getint zijn, maar toch ook weer van deze tijd. Het hele dek op zes meter boven het maaiveld is voorzien van isolatie en een oppervlakgericht afwateringssysteem in de vorm van 12 cm dikke kratten die gelijktijdig voor de nodige berging zorgen.

Fasen

Het plan moet in verschillende fasen gerealiseerd worden waarbij de bereikbaarheid voor de gebruikers, de bouwers en inrichters en vanaf december a.s. de Jumbo, gegarandeerd is.